Kunstgebit & Protheses
Een comfortabele oplossing

Onze tandprotheticus maakt zowel volledige gebitsprotheses als partiële protheses. Ook voor reparaties van uw prothese bent u van harte welkom bij de Tandenpraktijk. In de meeste gevallen is de reparatie dezelfde dag klaar.

Wie een, enkele of alle tanden en kiezen mist weet dat een mooi en vooral comfortabel kunstgebit heel waardevol is. De tandprotheticus bij De Tandenpraktijk maakt:

  • Immediaatprothese
  • Volledige gebitsprothese
  • Partiële frame protheses
  • Partiële kunststof prothese

Hoe verloopt het proces?

Immediaatprothese

Een immediaatprothese (noodprothese) is de eerste prothese die direct geplaatst wordt na het verwijderen van een deel of al uw tanden en kiezen in een kaak. U hoeft niet zonder tanden en kiezen naar huis te gaan. De prothese wordt direct, na het trekken van de tanden en/of kiezen door onze tandarts, in de mond geplaatst. U hoeft dus niet lang te wachten op een kunstgebit. Het direct plaatsen van een immediaatprothese zorgt er ook voor dat het opzwellen van de kaak beperkt wordt.

  1. Afdruk maken; Onze tandprotheticus maakt afdrukken van uw kaken, voordat de tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt. Deze afdrukken kunnen wij gebruiken voor het vervaardigen van de gebitsprothese.
  2. Prothese inbrengen; Nadat de stand van uw kaken is vastgesteld, kunnen wij een immediaatprothese maken. Wanneer de tanden en kiezen getrokken zijn zal uw tandarts deze plaatsen. In deze fase gaat het kaakbot slinken en zal de kaak van vorm veranderen. De prothese verandert niet mee en zal hierdoor losser gaan zitten. Dit proces duurt ongeveer 2 maanden tot een half jaar. Na die eerste 2 maanden wordt de pasvorm van de prothese opnieuw aangepast aan de kaak die dan ontstaan is dit noemen we een rebase. Ondanks dat uw immediaatprothese niet lekker of onwennig zit, mag u deze de eerste 24 uur niet uit uw mond halen. Dit om de zwelling in de mond beperkt te houden. Er gaan zich ook bloedstolsels vormen in de wonden, dus spoelen van uw mond/gebit moet u uiterst voorzichtig doen. Mocht het bloeden aanhouden neemt u contact met ons op. Wij zullen dan aangeven wanneer het kunstgebit uit mag.Wij spreken graag met u een datum af om terug te komen voor een na controle. Als u na deze controle last krijgt, omdat de kaken slinken en uw prothese los gaat zitten kunt u contact met ons opnemen.
  3. Nieuwe prothese; Nadat uw kaak volledig genezen is, variërend van een half jaar tot een jaar, kunt u een nieuwe prothese aan laten meten. Gedurende deze periode blijft u bij ons onder controle om deze periode zo aangenaam mogelijk voor u te laten verlopen.

Kunstgebit

Om een kunstgebit te kunnen plaatsen, moeten er een aantal afspraken plaatsvinden.

  1. Intakegesprek: hier worden de proefafdrukken van de kaken gemaakt waarvan de tandprotheticus speciale lepels kan maken.
  2. Definitieve afdrukken; met de speciaal voor u gemaakte lepels maken we de definitieve kaakafdrukken om de randlengte en pasvorm van uw nieuwe kunstgebit te kunnen maken.
  3. Beetbepaling; tijdens deze afspraak bepalen we de beethoogte en stand van de tanden. U geeft dan ook uw wensen aan en bepaalt de kleur en vorm van de tanden. Het is handig om foto’s van vroeger mee te nemen zodat we een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat kunnen creëren.
  4. Proefprothese; met een proefprothese controleert de tandprotheticus of de tanden mooi in de mond staan en de kiezen goed op elkaar sluiten. De pasvorm zal nog niet optimaal zijn omdat de tanden en kiezen nog op een wasplaatje staan.
  5. Plaatsen van het kunstgebit; de definitieve prothese is klaar en wordt geplaatst. Nu wordt het kunstgebit gecontroleerd op esthetiek, pijnplaatsen en hoe het de spraak beïnvloedt.
  6. Nacontrole; de pasvorm en functie van het kunstgebit wordt bij de nacontrole door de tandprotheticus gecontroleerd. Als het nodig is worden nog enkele correcties uitgevoerd. Hierna is de behandeling afgerond en wordt de prothese jaarlijks gecontroleerd tijdens een reguliere controle in onze tandartspraktijk.

Partiële Prothese

Ook bij een partiële prothese zijn meerdere afspraken nodig om een goed passend plaatje te kunnen maken.

  1. Intakegesprek; het intakegesprek vindt plaats bij de tandprotheticus. Tijdens dit gesprek wordt bepaald hoe de prothese bevestigd kan worden en welke prothese het meest geschikt is.
  2. Eerste afdrukken; van de kaken worden de eerste afdrukken gemaakt.
  3. Definitieve afdruk; met een op maat gemaakte lepel wordt de perfecte pasvorm van de partiële prothese bepaald.
  4. Beetbepaling; met een beetplaat wordt bepaald waar de tanden en kiezen elkaar raken. Ook wordt nu de kleur van de tanden en kiezen uitgezocht.
  5. Passen; de wasplaat met daarin de tanden en/of kiezen wordt gepast. Zo kunnen we bepalen of de kleur en de stand van de tanden en kiezen goed zijn.
  6. Plaatsen van de prothese; de partiële prothese wordt geplaatst en meteen wordt gecontroleerd of het goed past en geen pijn veroorzaakt.
  7. Controle; enkele weken na het plaatsen is er nog een nacontrole bij de tandprotheticus. Als het nodig is kunnen dan nog correcties uitgevoerd worden. Daarna wordt de prothese gecontroleerd tijdens de reguliere controles in De Tandenpraktijk.

Ontmoet de specialisten

Niels Kik

Tandarts

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

Azzie Nijs

Tandarts

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

Daniëlle Stolk

Tandprotheticus

Tandprosthetiek Hogeschool Utrecht

Afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak voor deze behandeling zien wij u graag eerst om de mogelijkheden te bespreken. U kunt telefonisch contact met ons opnemen of ons een mail sturen voor het maken van een afspraak.

Veelgestelde Vragen

Kan ik een afspraak maken zonder verwijzing?

Het besluit tot een kunstgebit of plaatje wordt vaak niet gemakkelijk genomen maar geeft achteraf wel veel plezier. Wij helpen u graag een goed besluit te nemen met deskundig en vooral persoonlijk advies. U kunt hiervoor altijd een afspraak bij onze tandartspraktijk in Amsterdam-Zuid maken. Een verwijzing is niet nodig.

Wat is het verschil tussen frame prothese en kunststof prothese?

Er zijn verschillende soorten partiële, ofwel gedeeltelijke protheses. Welke gebruikt wordt is van verschillende zaken afhankelijk. Zo is een kunststof prothese vaak een noodvoorziening die als voorloper van de frameprothese wordt gebruikt of als een brug of frameprothese te kostbaar is. De kunststof prothese is geheel van kunststof gemaakt en kan voorzien worden van twee of meer gebogen haakjes, ankers, die rond de bestaande tanden worden geplaatst. De frameprothese is een metalen frame van chroomkobalt of titanium die een duurzame oplossing biedt voor de lange termijn. Het wordt gebruikt als een brug niet mogelijk is en als de resterende tanden sterk genoeg zijn om deze constructie te dragen.