Wortelkanaal behandeling

Eerste hulp bij kiespijn.

Wortelkanaal Behandeling

Wij helpen u snel van de pijn af

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als een zenuw of ander levend weefsel in de tand of kies ontstoken is. Bij de Tandenpraktijk voert uw tandarts de wortelkanaalbehandeling uit en zal u zo snel van de kiespijn afhelpen. Een zenuwontsteking kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

Gaatjes of tandbederf.

Lekkende vullingen.

Irritatie na of door (witte) vullingen en boren.

Trauma door een klap of
een ongeval.

Een breuk in (de wortel van)
de tand of kies.

Overbelasting van het gebit door bijvoorbeeld knarsen of klemmen.

Behandeling

Voorbereiding

De tandarts boort een klein gaatje in de tand of kies om zo een opening te maken voor de wortelkanaalbehandeling.

Vijlen & spoelen

Met vijltjes wordt de geïnfecteerde zenuw via deze opening weg gevijld en de kanalen schoongespoeld met een verdunde chlooroplossing.

Kanaal vulling

Om de tand of kies sterker te maken voorzien we de schoongemaakte wortelkanalen van een speciale wortelkanaal vulling.

Vullen

Wanneer de wortelkanalen schoon en gevuld zijn wordt de tand of kies voorzien van een vulling zodat u de kies weer kunt gebruiken.

Vragen

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als een zenuw of ander levend weefsel in de tand of kies ontstoken is. Deze bloedvaten en zenuwvezels lopen via het wortelkanaal door de wortel van de kies of tand. Zo’n ontsteking veroorzaakt gevoeligheid voor bijvoorbeeld koude, warmte en zoetigheid, maar ook pijn bij bijten of tikken tegen de tand of kies. Als de ontsteking verergert, wordt de pijn constant.

De wortelkanaalbehandeling, ook bekend als de zenuwbehandeling, is vaak een van de meest gevreesde behandelingen bij een tandartspraktijk. Toch is de behandeling zelf meestal geheel pijnloos doordat het onder verdoving wordt uitgevoerd. Slechts in enkele gevallen, zoals bij een acute ontsteking of een abces (dikke wang) is de behandeling niet geheel pijnloos. Bij de Tandenpraktijk voert jouw tandarts de wortelkanaalbehandeling uit en zal je zo snel van de kiespijn afhelpen.

De gemiddelde behandeltijd varieert van een half uur tot wel twee en een half uur. De exacte duur wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van de behandeling; sommige wortels zijn nauw of krom en kiezen hebben meer wortels (drie of vier) dan een tand (een of twee). De eerste behandeling duurt meestal niet zo lang. De tweede afspraak vergt meer tijd. Hoeveel we verwachten zal worden aangegeven als die afspraak wordt gemaakt.

Wilt u graag patiënt worden bij de Tandenpraktijk?

Vul onderstaande gegevens in zodat wij uw aanvraag tot inschrijving in behandeling kunnen nemen. Wij nemen telefonisch contact met u op voor het maken van een intake afspraak.

Wat hebben wij nodig van de patiënt?

Inschrijven

Inschrijving gaat per individu.

Wilt u ook uw kinderen inschrijven? Laat het ons weten in uw aanmelding.

Wat hebben wij nodig van de patiënt?